1 maart 2021

"Cliëntondersteuning is ontzettend nodig"

Als je naaste ziek is of een beperking heeft dan kun je zorg aanvragen vanuit de Wet langdurige zorg. Het gaat dan om situaties waarin iemand 24 uur per dag intensieve zorg nodig heeft. Bij het regelen van die zorg komt veel kijken vanwege alle regels en mogelijkheden die er zijn. Cliëntondersteuner Marieken Wattel: “Een steuntje in de rug is voor veel mensen geen overbodige luxe. Dus dan is het prettig dat er zoiets bestaat als cliëntondersteuning. Mensen hebben daar recht op, maar moeten natuurlijk wel weten dat het bestaat.”

 

“Helaas zijn we hard nodig omdat het systeem ingewikkeld in elkaar zit. Er zijn veel regels, veel soorten zorg, keuze uit instellingen en veel verschillende manieren waarop je zorg kunt vormgeven. Mensen weten soms niet waar ze het zoeken moeten. Wij kunnen daarbij helpen.


Meerzorg aanvragen

Een van mijn cliënten is 70 jaar en zit vanwege een spierziekte in een rolstoel. Ze heeft een indicatie voor meerzorg omdat het reguliere budget niet voldoende is. We hebben via het 24-uursloket een Poolse verpleegkundige geregeld die bij haar inwoont zodat ze haar ’s nachts kan draaien. Daarnaast hebben we iemand voor de ochtendzorg geregeld en voor de dagen dat de andere vepleegkundige vrij is. 


Zo’n meerzorg budget, dat je via het zorgkantoor aanvraagt, loopt op een gegeven moment af. Dat betekent dat je een nieuwe aanvraag moet doen en dan is het belangrijk dat je heel goed kunt verwoorden wat je nodig hebt om zelfstandig te leven. 


Je maakt een inschatting van het aantal uren dat je hulp nodig hebt, wie je wil inhuren en je geeft het kostenplaatje overzichtelijk weer. Het is erg lastig om dat allemaal zelf te doen, zeker als je dat niet eerder gedaan hebt. Ik help ze erbij, vraag door, reken uit en weet wat er wel en niet betaald wordt.  

 

Verschillende hulpvragen

Mijn werk is erg gevarieerd, ik ontmoet veel mensen en krijg allerlei hulpvragen. Zo help ik nu ook iemand met een verstandelijke beperking die in een instelling woont. Ze is het niet eens met de begeleiding en ontevreden over haar woonplek. Ik ben bij de gesprekken tussen haar en de instelling met als doel om er samen uit te komen. 


Ook ben ik er voor een gezin met een kindje van 7 jaar die een verstandelijke beperking heeft en autistisch is. De ouders zijn overbelast dus voor hen heb ik een persoongebonden budget aangevraagd. Daarnaast heb ik hen ondersteund bij de gesprekken met hulpverleners, het indicatiebureau en het zorgkantoor. 


Wlz-ondersteuning in heel Noord-Holland

We zijn op dit moment vooral actief in Haarlem en Zandvoort, maar wlz-ondersteuning kunnen we in iedere gemeente in Noord-Holland bieden. We doen dat nog onvoldoende terwijl het wel ontzettend nodig is. Als ik zie hoeveel aanvragen wij al binnenkrijgen in de genoemde gemeenten dan weet ik zeker dat nog meer mensen ook staan te springen om ondersteuning.” 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel