Uw privacy ContactNieuwsbrief

|

3 december 2018

Ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman genomineerd voor Mensenrechtenmens 2018

Onze vrijwilliger en ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman is genomineerd voor Mensenrechtenmens 2018, een nieuwe prijs in het leven geroepen door het College voor de Rechten van de Mens. Het College vindt dat deze rechten nog te vaak onder druk staan. Tegelijkertijd ziet het College dat veel mensen zich dagelijks inzetten voor mensenrechten van anderen. Omdat deze inzet vaak te weinig opgemerkt en beloond wordt, komt het College met deze prijs. Een eretitel die de winnaar een platform geeft om meer bekendheid aan initiatieven en projecten te geven en het eigen netwerk te vergroten. Dit jaar is het thema dak- en thuisloosheid. De andere genomineerden zijn Beau van Erven Dorens en de Straatdokters.

 

Edo Paardekooper.jpgWij feliciteren Edo van harte met deze nominatie en zijn verheugd dat de inzet van ervaringsdeskundigen beloond wordt met deze aandacht. Edo is al lang actief in het Amsterdamse Groot MO/GGZ Overleg en is afgelopen jaar betrokken geweest bij de Klankbordgroep Personen met verward gedrag. De inzet van Edo is van grote waarde en belangrijk voor ieder mens die te maken krijgt met dak- en thuisloosheid. 

 

Op 10 december is de uitreiking van de eretitel. Tijdens de uitreiking zijn minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn, Volksgezondheid en Sport aanwezig.

 

Stem geven

“Dakloosheid is de meest extreme vorm van uitsluiting. Jij hoort dat je niet meer mee mag doen", aldus de 70-jarige Edo Paardekooper Overman. Hij zet zich al jaren in voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en GGz-cliënten - zowel op nationaal als internationaal niveau. In 2004 belandde hij zelf op straat. "Het kan zomaar gebeuren,” zegt Edo. "op welke sport van de sociale ladder je je ook bevindt.” Edo’s inzet heeft ervoor gezorgd dat ervaringsdeskundigen, steeds vaker een stem krijgen in de maatregelen die henzelf betreffen.

 

Sindsdien wordt de groep dak- en thuisloze mensen beter gehoord en meer serieus genomen. Ook staat Edo mede aan de wieg van de belangenbehartiging voor dak- en thuisloze mensen op gemeentelijk en nationaal niveau. “Kortom, Edo speelt al jaren een cruciale rol in het realiseren van het recht op participatie van dakloze en ex-dakloze mensen en het verminderen van het stigma dat op hen rust. Als er íemand dakloosheid op de kaart heeft gezet is dat Edo wel!”, aldus jurylid Adriana van Dooijeweert, voorzitter College voor de Rechten van de Mens.

 

(Bron tekst: College van de Rechten van de Mens)

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden