9 juni 2022

Magazine over jongerenparticipatie

Het project Over mij = met mij loopt ten einde en ter ere daarvan hebben de jongeren een magazine gemaakt. Het staat bomvol voorbeelden van jongerenparticipatie in Noord-Holland. 


Stagiair Marcel was betrokken bij het project. “Vanuit gemeente Heemskerk ben ik gevraagd om mee te werken aan het Leernetwerk van Over mij = met mij. Ik wilde dit graag doen omdat ik wel benieuwd was naar hoe andere jongeren over jongerenparticipatie dachten. En ik hoopte zo nieuwe ideeën op te doen voor de Jongerenraad van Heemskerk waar ik aan deelneem. Deze bijeenkomsten gaven mij extra motivatie om er wat van te maken in Heemskerk.


Voorbeelden van jongerenparticipatie

Als eindproduct van het leernetwerk hebben de jongeren een magazine uitgebracht. Hierin komen de jongeren zelf aan het woord en vertellen ze over hun initiatieven. Het magazine is ter inspiratie voor alle jongeren die in hun eigen gemeente aan de slag willen. Ze geven tips over hoe je als jongere ervoor kunt zorgen dat er ook naar jou wordt geluisterd.

 
Nieuwe vormen van participatie

Ook delen ze successen en tegenvallers over inspraak en medezeggenschap door jongeren binnen gemeenten en zorg- en onderwijsinstellingen. Met als doel om samen nieuwe manieren van beleidsparticipatie op lokaal of regionaal niveau te vinden. 

 

Het magazine is daarom niet alleen voor jongeren interessant, maar ook voor professionals die met jongeren werken of die de inspraak van jongeren kunnen faciliteren. “Een magazine voor en door jongeren, dat er erg professioneel uitziet. Ik hoop dat het door veel gemeenten wordt gelezen. Jongerenparticipatie is immers belangrijk, zeker wanneer er beleid wordt gemaakt over zaken die jongeren aangaan.


Ik kijk terug op een leuke tijd die erg leerzaam was en waar ik leuke nieuwe connecties aan over heb gehouden. En ik zou het leuk vinden als de betrokken groepen ooit eens een keer bij elkaar kunnen komen kijken.”

 

Bekijk het magazine hier! 
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Over mij = met mij

In het project ‘Over mij = met mij’ ondersteunen wij kwetsbare jongeren om zich te organiseren en voor hun belangen op te komen.
In het Leernetwerk denken de jongeren met beleidsmakers van gemeenten na over de verbetering in het hulpaanbod en beleid. In dit leernetwerk bespreken ze thema’s zoals:

  • De integratie van zorg en onderwijs.
  • De overgang van school naar werk.
  • De overgang naar zelfstandig(er) wonen.
  • De aansluiting in hulpverlening 18-/18+.