24 februari 2020

Het Denk Anders Debat

Op 6 februari jl. vond 'Het Denk Anders Debat' plaats dat wij met Ieder(in) hebben georganiseerd. Ruim 100 jongeren, beroepskrachten en bestuurders kwamen bij de Stichting Welzijn Doven Amsterdam bij elkaar om het te hebben over onderwijs, stage en het vinden van werk. En ervaringen met elkaar te delen. Veel jongeren met een beperking lopen tegen allerlei (extra) belemmeringen op. Ze vinden dat er echt meer moet gebeuren om hun een gelijke kans te geven; op scholen en bij werkgevers. Wij spraken met Wessel en Rebecca.

 

Wessel Kuiten.jpgVisuele beperking

Wessel Kuiten is 20 jaar en economiestudent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het had weinig gescheeld of hij had helemaal niet de kans gehad om op een universiteit te belanden. Wessel vertelt: “Op mijn middelbare school in Eindhoven dachten ze dat ik met mijn visuele beperking - ik zie met beide ogen niet meer dan 15 procent - niet geschikt was om VWO te doen.  Het was mijn scheikundeleraar op de HAVO die zich bewust was dat ik met behoorlijk gemak door de stof heen ging.

 

 

Deze docent moest echter veel moeite doen om zijn collega’s te overtuigen dat ik echt het VWO niveau aan kon.” En zo geschiedde, Wessel ging van 3 HAVO naar 4 VWO en rondde niet alleen zijn opleiding naar tevredenheid af, inmiddels zit hij dus op de Radboud. Wessel: “Het probleem is dat als je een beperking hebt, mensen geneigd zijn om voor je te denken en te handelen”.

 

Beeldvorming

Dit kwam veelvuldig ter sprake in het debat: beeldvorming. Mensen die voor anderen net even anders lijken te zijn, raken ook sociaal beperkt doordat anderen over hen gaan beslissen. Dat kan erg demotiverend werken als je zelf richting wilt geven aan je ambities.

 

Rebecca ter Mors.jpgNiet-aangeboren hersenletsel

Daar heeft ook Rebecca ter Mors (28) veel ervaring mee. Ze heeft niet- aangeboren hersenletsel en de daarmee gepaard gaande concentratie- en geheugenproblemen. “Ik ben begonnen op de MAVO, daarna HAVO en toen ik verder wilde werd me verteld dat HBO toch echt te hoog gegrepen was”, vertelt ze tijdens het debat.

 

Niettemin rondde ze 5 jaar geleden haar opleiding af op de Fontys Academy For Creative Industries in Tilburg. Rebecca werkt nu als zzp’er. Rebecca: “Inmiddels ben ik levenscoach, social media manager, vlogger, actrice en model. Ik heb een eigen bedrijf en van de Wajong uitkering heb ik de laatste 2 jaar geen gebruik gemaakt.” Ze lacht en deelt nog even haar gegevens met een andere bezoeker.

 

Inspirerend

De succesvolle verhalen van Wessel en Rebecca zijn inspirerend, maar lang niet altijd een voorbeeld van wat hun leeftijdsgenoten ervaren. Hun verhalen laten zien dat toeval een rol speelt om tegen een persoon aan te lopen, die zich ondanks de beeldvorming voor jou wil inzetten.

 

Of dat je wilskracht zo groot moet zijn dat je tegen alle belemmering bent opgewassen. En dat zou niet moeten. Onze maatschappij moet mensen die extra hulp en begeleiding nodig hebben, vanzelfsprekend terzijde staan om hun dromen te kunnen waarmaken. 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

Bekijk hier de korte impressie van de avond of lees het artikel op de website van Ieder(in).